Home KULTURA “To leto mića Petrova, a kletu prova” – vraća se popularna pučka...

“To leto mića Petrova, a kletu prova” – vraća se popularna pučka fešta!

Petrova, Facebook stranica Labin Art Republike, 2019. godina

Stoljetna tradicija slavljenja Petrova zaustavljena je prošle godine uslijed epidemioloških mjera uzrokovanih korona virusom. Bilo nam je žao prekinuti tradiciju sajmenog dana, a posljednjih tridesetak godina i prve ljetne fešte u Starom gradu, ali,… to je bilo nužno i odgovorno.

Godinu dana kasnije i dalje smo oprezni, svjesni da se moramo pridržavati svih propisanih mjera, ali Petrove će ipak biti, i to u subotu, 3. srpnja.

Bez zvučnih glazbenih imena i zvijezda hrvatske estrade, ali zato s isto tako izvrsnim lokalnim glazbenicima koji jedva čekaju svoje nastupe, a naši sugrađani da nakon pauze od godinu dana prošeću do čarobnog Starog grada i tamo sretnu svoje prijatelje na čašici razgovora…

Ovogodišnja Petrova je „mola“ Petrova- velikog srca, ili Petrova u srcu Starog grada, pa će se tako sav program zbivati od gornjeg dijela Titovog trga i same jezgre Starog grada. Kao i svih ranijih godina prvi će nam oko 20,00 sati zasvirati Gradski orkestar, a potom će zasos sopci RKUD „Rudar“ iz Raše dok će članice KUD-a „Đulistan“ u šetnji gradom pokazati raskošne boje svojih nošnji.

Posebno smo mislili na naše najmlađe sugrađane. Oni će kod Špine moći pogledati predstavu „ Vitez željeznog srca“ Teatra Naranča iz Pule i to u dva termina. Prvi u 20,30 a drugi u 21,30 i to zato što će kod Špine biti maksimalno 100 gledatelja. U vrijeme trajanja predstava, dječicu koja ne uđu na Špinu zabavljat će na radionicama Udruga Birikina na dvije lokacije, na Starom trgu i u Ulici Giuseppina Martinuzzi.

U kasnijim satima, na Špini će se održati i prvi koncert ovogodišnjeg Labin Jazz Festivala na kojem će laganu suvremenu jazz muziku izvoditi Duo Alba&Leo.

Da Petrova ne bi bila bez muzike, bez spontane i opuštene atmosfere, bit će zaduženi raško – labinsko – pulski bend Mistral, donoseći ugodne tonove kontrabasa, violine, gitare i harmonike. Za dodatni glazbeni ugođaj do 24 sata ispod kostanji na Titovom trgu brinut će labinski duet Olja i Aleksej, ili Duo ExNew.

Da je Petrova sa srcem dokazat ćemo i kupnjom humanitarne lutrije, u organizaciji Udruge žena Sveta Nedjelja „Mendula“ koje će tog dana zajedno sa svim posjetiteljima, a uz potporu TZ Grada Labina i LAG-a Istočna Istra nastaviti humanitarnu akciju“Djeci s ljubavlju 2“.
Napominjemo, kako je konzumacija pića dozvoljena isključivo na terasama ugostiteljskih objekata i to na za to predviđenim mjestima, a sukladno epidemiološkim mjerama.

„Ovogodišnja Petrova iako drukčija od ranijih, bar donekle vraća nam optimizam da ćemo u što skorije vrijeme ponovno imati natrag svoj nekadašnji život. Vjerujem da će Labinjanke i Labinjani u subotu još jednom pokazati kako su odgovorni, te doći, podružiti se a istovremeno misliti na sebe i druge“, izjavio je gradonačelnik Grada Labina Valter Glavičić.

Organizator miće Petrove je Grad Labin, a potporu pruža Turistička zajednica Grada Labina.