Home GOSPODARSTVO Gospodarstvo Labinštine Tvrtka Labin Stan pomoći će u prijavama za energetsku obnovu obiteljskih kuća

Tvrtka Labin Stan pomoći će u prijavama za energetsku obnovu obiteljskih kuća

Sjajne vijesti za vlasnike obiteljskih kuća! Vlada Republike Hrvatske je donijela Odluku kojom se produljuje rok za ostvarivanje prava na sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća do 31. prosinca 2021. godine! Tom se odlukom osigurava kontinuitet energetske obnove i prije donošenja novog Programa obnove za obiteljske kuće koji će obuhvatiti razdoblje do 2030. godine.

Program provodi Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a cilj  Programa je povećanje energetske učinkovitosti postojećih kuća, smanjenje potrošnje energije i emisija CO2 u atmosferu te smanjenje mjesečnih troškova za energente, uz ukupno poboljšanje kvalitete života.

Javni poziv za građane raspisati će Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u III. kvartalu ove godine, a trgovačko društvo Labin Stan d.o.o je putem svoje facebook stranice objavilo kako će zbog svojeg višegodišnjeg iskustva u energetskoj obnovi višestambenih zgrada, svoje usluge ponuditi i građanima koji žele energetski obnoviti obiteljske kuće. Svim zainteresiranim građanima pomoći će pri prikupljanju dokumentacije i prijavi na natječaj.

Zainteresirani se mogu javiti, za sva pitanja i sve informacije na brojeve  telefona 052/852-452 ili na email info@labinstan.hr.

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost prošle je godine objavio dva javna poziva: za građane (su)vlasnike postojećih obiteljskih kuća, s iznosom za sufinanciranje u iznosu od 171 milijun kuna te za građane u opasnosti od energetskog siromaštva, s iznosom za financiranje u iznosu od 32 milijuna kuna dok su novom Odlukom osigurana sredstva iz nacionalnih sredstava Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u iznosu od 400 milijuna kuna tijekom 2021. i 2022. godine i to:

  • 300 milijuna kuna  namjenjuje se sufinanciranju energetske obnove obiteljskih kuća koje nisu oštećene u potresu, na cijelom teritoriju RH te
  • 100 milijuna kuna namjenjuje se sufinanciranju energetske obnove obiteljskih kuća oštećenih u potresu, nakon provedbe konstrukcijske  obnove i/ili nakon  popravaka nekonstrukcijskih elemenata,  odnosno usporedno s istim.

Energetska obnova obiteljskih kuća koje nisu oštećene u potresu sufinancirat će se stopom od 60% prihvatljivih troškova sukladno Programu dok će se energetska obnova obiteljskih kuća oštećenih u potresu sufinancirati sa stopom od 80% prihvatljivih troškova, u cilju osiguravanja jednakih uvjeta sufinanciranja konstruktivne i energetske obnove, te poticanja građana, vlasnika obiteljskih kuća, na sveobuhvatnu obnovu.

Informacije o objavljenom natječaju za sufinanciranje obnove obiteljskih kuća biti će objavljene na stranicama Fonda i Ministarstva stoga se predlaže svima da poprate i objave istih.

Spomenimo i kako obiteljske kuće čine 65% stambenog fonda u Hrvatskoj koji je odgovoran za 40% od ukupne potrošnje energije na nacionalnoj razini. Najviše obiteljskih kuća u Hrvatskoj je izgrađeno prije 1987. godine te nemaju gotovo nikakvu ili samo minimalnu toplinsku izolaciju (energetski razred E i lošiji). Takve kuće troše 70% energije za grijanje, hlađenje i pripremu potrošne tople vode, a mjere energetske učinkovitosti mogu značajno smanjiti njihovu potrošnju, u nekim slučajevima i do 60% u odnosu na trenutnu.