Home KULTURA Usprkos kiši sinoć otvoren Shpeena DOX – danas nastavak kod šohta!

Usprkos kiši sinoć otvoren Shpeena DOX – danas nastavak kod šohta!

Iako su tamni oblaci cijelo vrijeme prijetili, sinoć je ipak otvoren festival dokumentarnog filma Shpeena DOX. Vremenska prognoza koja nije ulijevala nadu, te hladan zrak koji je tražio jedan sloj odjeće više, spriječili su da otvorenje festivala zasja u punom sjaju.

Prvu večer posjetili su tako najhrabriji posjetitelji koji su došli uživati u nagrađivanom filmu Medena zemlja. Trud i rizik se isplatio, jer iako je za vrijeme projekcije palo par kapi kiše, publika je ipak dočekala kraj filma.

Nešto kasnije,sreću s vremenom ipak nisu imali Antonio Baskijera i Nikola Batelić koji su svojim koncertom trebali zatvoriti prvu večer festivala. Nakon prvih par pjesama koje su raznježile vjernu publiku, festival je prekinula kiša.

S obzirom na sve dostupne vremenske prognoze, danas bi uvjeti ipak trebali biti povoljniji za posjetitelje događaja na otvorenom. Sukladno tome, organizacija festivala ide dalje, tako da, kao što je ranije najavljeno, druga večer festivala seli na prostor kod šohta, odajući tako počast stotoj obljetnici Labinske republike koja se obilježava ove godine.

Večer ćemo započeti jednim iznenađenjem, a to je premijera novog video spota naše Elis Lovrić za pjesmu “Kova je nasa”! Nakon toga, program dalje ide redovnim tokom. Svim dobnim skupinama bit će zanimljiv eko blok kratkih filmova, no u njemu će zasigurno najviše uživati oni najmlađi. Blok se sastoji od 5 kratkometražnih filmova, a to su Potraga, Minja i klimatske promjene, The change, On the cover i Mikrokazeta – najmanja kazeta koju sam ikad vidio.

Ovogodišnji festival zatvara dugometražni film Naš dom u divljini. Obitelj Enache, koja se sastoji od devetero djece i njihovih roditelja, dvadeset je godina živjela u sklepanoj kolibi u divljini “Bukureštanske delte” – napuštenog poplavnog područja i jednog od najvećih urbanih rezervata prirode na svijetu, u čijim se jezercima kriju stotine životinjskih vrsta i rijetkih biljaka. Kad vlasti odluče urediti taj jedinstveni urbani ekosustav, obitelj Enache ostaje bez krova nad glavom i dobivaju naputak da se presele u Bukurešt, koji im je potpuno stran. Djeca, koja su donedavno dane provodila u prirodi, moraju se prilagoditi gradskom životu i umjesto plivanja u jezeru ići u školu, a svoje štapove za pecanje zamijenit će mobitelima. Njihov je identitet stavljen na kušnju, osjećaj slobode koji su imali nestaje, a mijenjaju se i njihovi obiteljski odnosi.

Kao i do sada, festival je besplatan i ne naplaćuje se ulaz. Zbog epidemioloških mjera koje su trenutno na snazi, projekcije su ograničene na 100 posjetitelja. Pozivamo posjetitelje na projekcije uz pridržavanje mjera i odgovorno ponašanje.

Shpeena DOX dio je ovogodišnjeg programa Labin Art Republike i realiziran je u suradnji s Gradom Labinom.