Home RUBRIKE Vikendom konkretno VIKENDOM KONKRETNO | Roman Carić: “Dom kulture bi trebao ubrzo dobiti uporabnu...

VIKENDOM KONKRETNO | Roman Carić: “Dom kulture bi trebao ubrzo dobiti uporabnu dozvolu, a završetak izgradnje Poduzetničke zone je imperativ!”

Povodom Dana Općine Kršan ovog smo tjedna za odgovore na nekoliko pitanja zamolili novog načelnika te lokalne samouprave Romana Carića. Iako mu je ritam ovih dana vjerojatno itekako ubrzan, Carić je i ovog puta bio dostupan čitateljima Labinske Komune na čemu mu i zahvaljujemo.

Kažu da svi zaslužuju 100 dana mira na novom početku vladavine. Dojam je da Vi niste dobili ni 30 dana, a kamoli 100. Kako Vam je na početku mandata, što ste dočekali, kakvi su Vam dani u ova prva dva mjeseca?

Imaš pravo. I ja sam se nadao malom predahu, kampanja je trajala cca od 15. travnja. Neformalna već počevši od početka ožujka. Pribrojimo tu i dva kruga izbora, sve to čovjeka iscrpi.

Međutim, posao je takav, nisam gajio nikakve iluzije o tome što me čeka kada sjednem u stolicu načelnika, ali posao je takav, Općina Kršan ne može čekati, započete projekte treba završavati, naravno potrebe građana su svakodnevne i nije ih moguće ‘prolongiravati’.

Jednom riječju – nastavio sam još oštrijim tempom nego prije. No, to građani, odnosno moji/naši birači koji su mi dali povjerenje i očekuju….

Nadamo se da se niste naljutili što smo Općinu Kršan nazvali „politički najnelogičnijom“ na Labinštini, ali zaista, kod Vas se najčešće spaja naizgled „nespojivo“. Kako to komentirate, ali naglašavam da ne mislim samo na ovaj saziv Vijeća, već je i u prošlosti znalo biti svega, podosta toga izvan političke logike. Zbog čega je to tako kod Vas?

Nema nikakve ljutnje, svatko ima pravo na svoje mišljenje i slobodu govora.

Pratim sve procese u Općiji Kršan već dugi niz godina, tako i političke i nikada nisam dokučio zašto su neki procesi takvi kakvi jesu. A znali su biti zaista veoma turbulentni i intenzivni…

Ono što je najbitnije, je da smo formirali općinsko vijeće iz prvog pokušaja, da se razum pojedinaca izdignuo iznad emocija, da je na neki način svima konačno jasno tko je, odnosno koja je opcija pobjednik izbora, a koja je opcija, ne mogu reći gubitnik, ali koja opcija nije dobila dovoljno povjerenje birača.

Malo je jedinica lokalne samouprave koje su to postignule iz prvog pokušaja. Svjedoci smo i događaja u npr. Pazinu gdje se ide na nove izbore. Drago mi je da su određeni vijećnici općinskog vijeća pokazali visoku moralnu, ali i političku svijest.

Znali smo pročitati kako ćete se fokusirati na manji broj projekata, a onda ih dovršavati. Imate li već koncizno dogovoreno što se može dovršiti u 2021., a čemu se žitelji Općine Kršan mogu nadati u 2021. – koji su projekti najbliže svome kraju?

Kao što sam već napomenuo u jednom od mojih intervjua, bit će potrebno uložiti puno vremena i energije da se određeni ustaljeni procesi u Općini Kršan promijene. Ono što je najvažnije, kao odgovor na Vaše pitanje, je da ćemo se “baviti” s najviše jednim do dva velika projekta godišnje.

A ne kao što je do sada bila praksa da općina, „gura“ desetke projekata u isto vrijeme, a tu mislim i na angažman općinske uprave, općinskog vijeća, ali i načelnika. I na ogroman financijski teret,  koji je takav pristup nosio. Tek kada osnovni problemi građana budu riješeni, možemo razmišljati i o “luksuzu”.

Samim odabirom prioriteta i odbacivanjem ili prolongiranjem određenih projekata, uvest ćemo veći red u proračun i znatno smanjiti izdatke. Samim time stvoriti prostora za realiziranje projekata za koje smatram da su prioritetniji od drugih.

Naravno, završetak izgradnje Poduzetničke zone je imperativ. Međutim, cijela priča ipak neće biti gotova u onim rokovima u kojim smo se svi skupa nadali. Pričamo o prvoj polovici 2022.

Groblje Kršan je također objekt koji ima ishođenu građevinsku dozvolu, a mjesta za ukop više nema. A, život, odnosno smrt ne čeka. Između ostalog, tu je i Dom Kulture Kršan koji je jedan prekrasan objekt, koji na moju veliku žalost, ako i nažalost cijele zajednice, već godinama stoji nekorišten i naravno neiskorišten.

Saniranjem nedostataka koji su se pojavili nakon same izgradnje kao i uređenja okoliša, stekli su se uvjeti za sazivanje tehničkog pregleda objekta. Slijedi izdavanje uporabne dozvole, nadam se već tijekom rujna ove godine, te konačno stavljanje objekta u službenu funkciju, što je jedan od mojih trenutnih prioriteta u radu.

Jeste li, nakon preuzimanja Općine Kršan, pronašli kakvog „kostura u ormaru“? Je li Vas išta iznenadilo? Što smatrate aktualno najvećim problemom Općine Kršan?

Jedan od najvećih problema, iliti opasnosti (barem što se proračuna tiče) jesu nova pravila odnosno regulacije Europske unije i to u djelu dekarbonizacije, što će i utjecati na sam rad TE Plomin.

U kojem će periodu to uslijediti i u kojim razmjerima, to tek treba vidjeti. Ono što je sigurno jest to da moramo već danas početi razmišljati o novim i alternativnim načinima punjenja proračuna i održavanja stabilnosti.

Od tekućih problema, a ima ih više, ali ako je sudeći po pritužbama i pozivima i traženjima građana – to su loše stanje nerazvrstanih cesta. Naravno, vezovi u Plomin Luci. Problemi s kojima se aktivno bavimo i tražimo adekvatna rješenja, odnosno ona najbrža.

Prvu press konferenciju održali ste ispod potpićanske separacije. Kakav je plan za tu građevinu? U čijem je ona vlasništvu, što se tamo uopće može napraviti?

Zgrada nije u vlasništvu Općine Kršan. Iskorištena je kao simbolika Općine Kršan od kakve ne smijemo skretati pogled. Kao metafora svega lošeg što postoji i od čega ne treba bježati. Za sada nemamo nekih većih planova sa njom, iako je potencijal veliki…