Home OPĆINE Pićan FOTO | U Pićnu opasna ruševina prijeti stanovništvu, rješenje se ne nazire,...

FOTO | U Pićnu opasna ruševina prijeti stanovništvu, rješenje se ne nazire, a u cijelu priču uključen i jedan vijećnik

Branko Ružić sigurno je najžešći kritičar općinske vlasti u Pićnu, a čini se kako im muke ne zadaje samo na Vijeću. Naime, do nas su stigli dokumenti koji ga ‘uvlače’ u priču s jednom, nazovimo je građevinom, ali u globalu to je ruševina u starogradskoj jezgri Pićna.

Kako doznajemo, zgradu je davno kupio bivši saborski zastupnik Branko Ružić, ali je istu banka ovršila u narednim godinama da bi uslijedio otkup od današnjeg formalnog vlasnika Stjepana Braje iz Šumbera.

Danas je ta zgrada opasna, pojavile su se veće pukotine te prijeti urušavanje dijela južnog zida, a problem se povećava kada znamo da je to na dijelu gdje je dosta prometno, što pješaka, što vozila.

Na sastanku kojem se odazvao vlasnik nekretnine gosp. Braje, u vrlo uljudnom razgovoru, ispričao se zbog toga što zgrada još uvijek nije sanirana, barem do te mjere da ne predstavlja opasnost. Također, upoznao je predstavnike Općine Pićan kako se sanacijom te zgrade dosad bavio njegov prijatelj, spomenuti općinski vijećnik.

Braje na tom sastanku, kako stoji u službenim spisima, u nastavku tvrdi kako razmišlja i o prodaji nekretnine jer mu postaje sve veći problem. U cijelu situaciju uključuju se i susjedi koji već više od tri godine razno-raznim zahtjevima, zamolbama i službenim aktima mole vlasnika i općinu da saniraju opasnu nekretninu.

Također, susjede još više zabrinjavaju što se, nakon učestalih njihovih zamolbi, znalo dogoditi da svojevrsne zahvate vrši spomenuti općinski vijećnik Ružić, a koji su bez nadzora i savjeta osobe građevinske struke vjerojatno podjednako opasni, kao i sama građevina.

No, Općina Pićan može jedino imenovati nekakvog „upravitelja sanacije“, dati izraditi elaborat sanacije i na kraju izvršiti sanaciju zgrade pod konzervatorskim uvjetima. Za pretpostaviti je kako je to možda i nekome u cilju. Ali, jasno je kako bi se tu radilo o iznosu koji je neprihvatljiv i za lokalne samouprave s višestruko većim proračunima od pićanskog.

Situacija je neugodna, pogotovo za ljude koji žive u blizini spomenute opasne nekretnine, a susjedi i Općina Pićan su nemoćni. Upit smo poslali vijećniku Branku Ružiću kojeg se spominje u tekstu te ćemo eventualni odgovor objaviti po primitku.