Home LABIN Održana konferencija za medije povodom zatvaranja 43. MKS-a i predstavljen Recolor...

[GALERIJA] Održana konferencija za medije povodom zatvaranja 43. MKS-a i predstavljen Recolor kutak

Ovogodišnje četrdeset i treće izdanje započelo je izradom, a potom i inauguracijom skulpture Dodir Emila Bobanovića Ćolića, u Kuni na Pelješcu, u svibnju ove godine. “Dodir” je inače bila 17. dislocirana skulptura nastala u sklopu ove značajne likovne manifestacije.

Program se nastavio par mjeseci kasnije, u srpnju, u Parku skulptura Dubrova, u kojem su sudjelovala tri hrvatska kipara.

Simpozij na Dubrovi započeo je 24. srpnja dolaskom hrvatskih umjetnika Erosa Čakića, Siniše Majkusa i Mirka Zrinšćaka koji su uz pomoć majstora klesara Denija Krizmanića sljedeća tri tjedna oblikovali svoje radove.

Na današnjoj konferenciji za medije održanoj u prostoru Info centra Kocka umjetnici su se svojim predstavljanjem medijima, ali i predstavljanjem svojih radova, osvrnuli na protekla tri tjedna i tako najavili zatvaranje još jedne edicije Simpozija. Naime, nakon konferencije, predstavnici medija su, uz predstavnice udruge Mediteranski kiparski simpozij kao organizatore manifestacije te same umjetnike, prošetali Parkom kako bi nazočili novim skulpturama koje su postavljene u Park.

Eros Čakić osmislio je tako skulpturu naziva “Vrata nevere” koja je smještena uz početak / završetak Bijele ceste prema Industrijskoj zoni, Mirko Zrinšćak zaslužan je za skulpturu naziva “Albona Fuga Jurin” koja je smještena bočno uz Bijelu cestu, dok je “Dimnjak” Siniše Majkusa smješten na Krvovoj placi, odajući tako počast stotoj obljetnici Labinske republike.

Na današnjoj konferenciji za medije, Renata Kiršić kao predsjednica udruge MKS te Tea Bičić kao umjetnička voditeljica zahvalili su se i sponzorima, ali i svima ostalima koji su pomogli organizaciji Simpozija. Glavni sponzor je bio HEP, dok su donatori bili Kamen Pazin, Ministarstvo kulture i medija, Istarska županija, Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva, Grad Labin, Grad Pula, Općina Sveta Nedelja, TZ Labin Rabac i TZ Sveta Nedelja.

Podršku u provedbi Simpozija dali su Javna vatrogasna postrojba Labin, Autoplus Labin (Dorijan Brubnjak), 1.Maj Labin, Strojar Labin (Rasim Halilović), Valamar Riviera, Valfresco, Holcim, Transporti Sian, Aleks, Rakos (Viktor i Dean Kos), Derossi metali (Corado Derossi), De Conte, Restoran Bukaleta, Jedinstvo Labin, udruge Alfa Albona i Mendula, Sole (Goran Blašković), Formarmo (Flavijano Škopac), Florida (Fabio Juričić) te San Gallo (Ivan Batičić).

Na konferenciji na medije predstavljen je i Recolor kutak, posebno postavljen za ovu prigodu, a u njemu su predstavljene aktivnosti ovog projekta kojeg provodi Grad Labin, a koji je sufinanciran sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Programa prekogranične suradnje INTERREG V-A Italija – Hrvatska 2014.-2020.

Za sutra je još predviđena službena svečanost zatvaranja simpozija koja je, sukladno trenutnim epidemiološkim mjerama na snazi, ograničena na 50 sudionika koji za ulaz na svečanost moraju predočiti pozivnicu.

Na kraju, valjalo bi i napomenuti kako su na današnjoj konferenciji organizatori ovogodišnje 43. izdanje Simpozija posvetili nedavno preminulom Karmelu Krebelu uz posebnu zahvalu za svu njegovu pomoć njihovoj polustoljetnoj manifestaciji.