Home LABIN Labin - ostalo INTERVJU ZA NACIONAL | Boris Miletić: “Nevjenčani suprug jedne od tih novinarki...

INTERVJU ZA NACIONAL | Boris Miletić: “Nevjenčani suprug jedne od tih novinarki Glasa Istre je moj protukandidat. O čemu mi pričamo?”

Istarski župan i predsjednik IDS-a Boris Miletić danas se u intervjuu za tjednik ‘Nacional’ osvrnuo na stanje u IDS-u nakon lokalnih izbora, odnos Istarske županije s Vladom RH, odličnu turističku sezonu u Istri te na brojne političke aktualnosti.

Intervju pročitajte u nastavku.

NACIONAL: Prilikom svečanog otvaranja dionice Istarskog ipsilona Cerovlje-Lupoglav bilo je indikativno kako ste jako zahvaljivali Vladi Andreja Plenkovića i isticali da prethodne vlade to nisu napravile. Je u to bila kritika vladi Zorana Milanovića i znak neke nove suradnje s HDZ-om? Ide li to u nekom novom smjeru?

Nema to veze ni sa kakvim novim smjerom u smislu suradnje s HDZ-om, već ima veze s istinom. Ja sam zajedno s direktorom Bina-Istre godinama pokušavao dogovoriti da se konačno krene u taj dio projekta, odnosno u tu fazu izgradnje Ipsilona, prvenstveno zbog kritičnih točaka na kojima je najviše ljudi poginulo. Međutim, tadašnji ministar pomorstva i mora Hajdaš Dončić to nije želio prihvatiti, govoreći da je to loš i štetan projekt za Hrvatsku.

NACIONAL: Zašto?

Zato što mislim da nije bio upoznat s tim projektom, dok je istovremeno gospodin Boris Lalovac kao ministar financija podržavao projekt, shvaćajući da bi to utjecalo na rast BDP-a, iako bi kratkoročno povećalo javni dug. Međutim, ni ministar Hajdaš Dončić ni tadašnji premijer Milanović za to nisu imali razumijevanja, jednako kao što su odbili projekt ministra Komadine za spajanje autoceste sa Žutom Lokvom.

NACIONAL: Kako tumačite činjenicu da je HDZ-ov Oleg Butković razumijevanja imao? Je li to zbog lokalpatriotizma ili nekih drugih razloga?

Tu se radi o jednom izuzetno vrijednom infrastrukturnom, ali i gospodarskom projektu, koji utječe i na hrvatski BDP i na zapošljavanje hrvatskih građevinskih tvrtki, o projektu o kojem je odluka donesena prije nekoliko godina. Dionica je sada otvorena jer logika stvari govori da projekte treba privesti do kraja.

Ta činjenica, po meni, govori i da je ministar Butković, za razliku od Hajdaša Dončića, proučio projekt i vidio koji su to benefiti i za hrvatsku državu i za Istarsku županiju. I ova dionica nije gotova priča Ipsilona, potrebno je izgraditi drugu cijev tunela Učka i nakon te cijevi, u čemu sam se složio sa županom Komadinom, neophodno je tunel Učku spojiti s čvorištem u Matuljima jer će u protivnom to biti usko grlo.

NACIONAL: Mnogima to djeluje kao neprestana predizborna kampanja HDZ-a preko infrastrukture jedan dan Ipsilon, drugi dan Pelješki most…

Bila kampanja ili ne, treba pošteno reći kad se nešto dobro napravi. Građani kažu da bi izbori možda ponekad trebali biti češći jer bi se ispunilo više obećanja. Vjerujem da se svatko tko je normalan veseli kada vidi napredak, neovisno o tome je li vlada crvena, zelena ili plava.

NACIONAL: Ne čini li vam se da HDZ želi zaraditi političke bodove u Istri, budući da IDS više nije monolitan koliko je bio?

Ne može HDZ nikada pobijediti u Istri. Htio bih ipak podsjetiti da je IDS na posljednjim lokalnim izborima u prvom krugu dobio daleko najveću potporu građana u svih deset istarskih gradova i u 29 od 31 općine. Imamo apsolutnu većinu u županijskoj Skupštini, 23 od 41 vijećnika, a ja sam kao kandidat za župana bio prvi izbor građana u 10 gradova i 29 općina. Dakle, ako ćemo mjeriti snagu IDS-a, mi smo i dalje uvjerljivo dominantna stranka na istarskom poluotoku.

NACIONAL: Ali vi ste pobijedili s vrlo tankom razlikom, od samo 52 glasa. Rekli ste da su vam građani poslali poruku?

Mi smo shvatili poruku građana jer rezultat nije bio zadovoljavajući. Mi smo s pravom očekivali više. Shvatili smo da neke stvari treba promijeniti, sada smo u procesu unutarstranačkih izbora, a ja sam, kao odgovoran lider stranke, donio odluku da se neću kandidirati. Mislim da je to moja moralna obveza.

To je pokazatelj političke zrelosti po kojoj je IDS daleko ispred drugih stranaka. Sabor stranke održat će se 11. rujna i tada će se znati tko će biti kandidatkinja ili kandidat za novog predsjednika i predsjedništvo IDS-a.

NACIONAL: Kako ste doživjeli optužbe SDP-ovog kandidata Danijela Ferića za pokradene izbore, zbog čega su tražili ponovno prebrojavanje glasova, što je DIP odbio? U kakvim ste nakon svega odnosima s SDP-om, budući da pripadate istom političkom spektru?

Ne pripadamo. Za razliku od SDP-a, IDS u Istri djeluje tako da je nama Istra na prvom mjestu, dok SDP-ovci prvo moraju zvati Iblerov trg da bi znali što je dobro za Istru. Ne želim se osvrtati previše na gospodina Ferića, kampanja je iza nas, prošlo je više od dva mjeseca i ja sam potpuno usmjeren prema županijskim projektima i programima koje sam obećao.

Reći ću samo da su sva biračka mjesta imala predsjednika iz SDP-a, koji je potpisao zapisnike nakon prebrojavanja glasova i nigdje nije bila niti jedna primjedba. Oni su iskoristili to jedno vrijeme kako bi dobili malo medijske pozornosti, ali mislim da i u pobjedi i u porazu treba ostati ponizan i prihvatiti rezultate onakve kakvi jesu.

NACIONAL: Prilikom otvaranja dionice Ipsilona novi gradonačelnik Buzeta Damir Kajin toliko je zahvaljivao Plenkoviću da je čak i premijeru bilo neugodno pa je rekao da ga toliko ne hvale ni njegovi. Kako to komentirate, budući da je Kajin, kao bivši član IDS-a, jedan od vaših najvećih kritičara?

Meni je teško ući u njegova razmišljanja, politički se očito ne možemo složiti, ali sam baš zato za svoj prvi službeni posjet kao župan odabrao Buzet. Želio sam time poslati poruku da neovisno o političkim bojama želim surađivati sa svim gradonačelnicima i načelnicima i biti župan koji povezuje i spaja.

Želio sam pokazati da na razini institucionalne suradnje Županija želi surađivati sa svakim gradom i svakom općinom. Kao što bi svaki grad, općina i županija na institucionalnoj i projektnoj razini trebali surađivati s državom.

NACIONAL: Kritike Damira Kajina na račun IDS-a bile su vrlo ružne. Optuživao je IDS za korupciju, uhljebljivanje, klijentelizam. To jest, da morate imati člansku iskaznicu IDS-a da biste se uopće zaposlili. Dakle – IDS jednako HDZ, u Istri. I u takvoj kritici nije bio usamljen. Kako to komentirate?

Danas u Istri svatko tko želi raditi može naći posao. Te priče da morate biti u IDS-u kako biste bili čistačica su obična glupost. Kao netko tko je deset godina bio na čelu najvećeg istarskog grada, Pule, kao kontratezu tim floskulama mogu reći da od mojih sedam pročelnika upravnih tijela niti jedan nije bio član IDS-a. Što je možda loše, možda ih je trebalo biti više.

No ja sam se uvijek rukovodio strukom i stručnošću, a ne političkom pripadnošću. Međutim, puno puta izgovorena laž ljudima se lako hvata za uho i percepcija kod određenog dijela naših građana je takva da vam je za sve potrebna članska iskaznica. Međutim, u strukturi Županije danas nema možda ni 2 posto članova IDS-a, a od 14 pročelnika upravnih tijela Istarske županije samo je troje ili četvero članova stranke.

NACIONAL: IDS su optuživali da je direktno odgovoran za otkaz novinarima Glasa Istre – Danijeli Bašić, Borki Petrović i Zoranu Angeleskom – koji su se usprotivili uređivačkoj politici koja je podržavala IDS. Zbog toga su organizirani i novinarski prosvjedi u Puli. Što na to kažete?

Ako je netko nanio štetu IDS-u u posljednje četiri godine na lokalnim izborima, onda moram reći da je to definitivno bio Glas Istre. Da su se ti novinari politički direktno uključili u izborni proces – jesu, i to se ne libim reći. Nevjenčani suprug jedne od tih novinarki je SDP-ov kandidat za župana, dakle moj protukandidat. O čemu mi pričamo?

Nitko iz IDS-a sigurno nije nazvao vlasnika i rekao mu – dajte im otkaz. Novine imaju svoju uređivačku politiku, u koju se mi ne miješamo. Ako netko želi objektivno sagledati pisanje te novine u posljednje četiri godine, uvidjet će da su bili vrlo kritični prema nama, i to skoro jedino prema nama.

NACIONAL: IDS-ova kandidatkinja za gradonačelnicu Pule Elena Puh-Belci izgubila je izbore, a pobijedio je nezavisni Filip Zoričić. On je ustvrdio kako je Pula zapuštena i izgleda kao nakon potresa, kako je puno nezaposlenih, mladi odlaze, nemaju gdje stanovati, nema vrtića, škole su u lošem stanju…

Mislim da brojevi to demantiraju. Pula je jedan od rijetkih gradova koji rastu po broju stanovnika, ali nažalost ne prirodnim prirastom, već mehaničkim kretanjima. Od nezavisnih institucija koje ocjenjuju rad gradske uprave uvijek smo dobivali izvrsne ocjene.

Pula je jedan od najpoželjnijih gradova za život u Hrvatskoj i često smo dobivali nagrade kao najpoduzetničkije okruženje, kao grad koji u relativnim brojevima najviše izdvaja za razvoj gospodarstva u Hrvatskoj. Dakle, mogu razumjeti da se netko u jeku predizborne kampanje služi takvim argumentima, ali mislim da će vrijeme pokazati stoje istina. A istina je da je Pula jedan prekrasan grad, ugodan za život.

NACIONAL: Još jedan grad koji ste izgubili je Pazin, gdje je pobijedila kandidatkinja zeleno-lijeve koalicije Možemo! Njoj je prethodnik Renato Krulčić iz IDS-a ostavio katastrofalnu situaciju s odlagalištem otpada na prostoru bivše pazinske tvornice Istraplastika, gdje je u studenome 2019. pazinska tvrtka Natural Recycling Companv od Istarske županije dobila dozvolu za gospodarenje neopasnim otpadom. Sada se ondje gomila opasno smeće uvezeno iz Italije. Znate ti za taj problem i hoćete li se kao Županija uključiti u njegovo rješavanje?

Nisam upoznat s time, nikada nisam o tome ništa čuo. Ne poznam problem, a nisam se sastao niti s novom gradonačelnicom. Tražila je razgovor sa mnom, imali smo zakazani sastanak, ali ona ga je sama otkazala, a nije došla niti na koordinaciju gradonačelnika koju sam organizirao zbog mjera covida i turističke sezone. No planiram svakako s njom raspraviti o tom problemu jer je to odgovornost svih nas – i lokalne samouprave u gradovima i općinama, kao i Županije.

NACIONAL: Je li vas iznenadila pobjeda Suzane Jašić? Građani su očito željeli promjenu jer je IDS ondje na vlasti bio predugo…

Iznenadila me, jer smatram da je Renato Krulčić bio dobar gradonačelnik i da je puno napravio za Pazin. Ali činjenica je da su građani u nekim sredinama očito željeli promjenu, neovisno o tome kakva ta promjena bila. Naime, IDS je trideset godina na vlasti gotovo u cijeloj Istri. Ja to mogu razumjeti – jer i da smo najbolji, dolazi do zamora materijala. A u nekim sredinama je bilo i grešaka. Ne bježimo od toga i u tome je naša snaga.

NACIONAL: Koji su vam još infrastrukturni projekti u planu, a da na njima morate surađivati s državom?

Najveći problem danas u Istri nisu ni infrastrukturni projekti niti pitanje trošenja javnih financija, već je to pitanje napada na naš prostor. Prostor je najvredniji resurs, koji se ugrožava bespravnom gradnjom i parcelizacijom poljoprivrednih zemljišta, što vodi u totalni kaos. Mi niti kao Županija niti kao gradovi nemamo ovlasti da tome stanemo na kraj. O tome sam razgovarao s premijerom kada je posjetio Istarsku županiju, još u travnju.

Tada sam izričito zahtijevao da nam se spuste ovlasti građevinskih inspekcija, kako bismo to mogli spriječiti. Jer uništen prostor nije više moguće vratiti. Vidjeli smo što se dogodilo s legalizacijom bespravne gradnje, kao i da to nije polučilo rezultate koji su se očekivali, već suprotno. Time je poslana kriva poruka, a to j e – gradite bespravno, mi ćemo to sutra ozakoniti. Ovaj proces koji se danas odvija na razini istarskog poluotoka, s obzirom na vrijednost koju on predstavlja, moramo zaustaviti pod svaku cijenu. Nije dovoljno pričati samo o zaštiti okoliša već i o zaštiti prostora!

NACIONAL: A ostali projekti?

Jedna od stvari koja nam je posebno bitna je stavljanje u funkciju poljoprivrednog zemljišta, koje je državno, a naši poljoprivrednici žele raditi. I druga bitna stvar koja je specifična za južni dio Istre, posebice oko Pule, stavljanje je u funkciju napuštenih vojnih objekata, koji su i dalje u vlasništvu države i zjape neiskorišteni. Projekt Muzil stoji godinama, dogovora nema, moglo se nešto napraviti, a nije. Država ne zna upravljati svojom imovinom, a nismo toliko bogati da si možemo priuštiti da takva imovina propada. Umjesto da se pokrenu investicije, stvore novi sadržaji, zaposle ljudi, koji bi onda punili državni proračun. Nema isprike za godine nečinjenja.

NACIONAL: IDS uporno traži promjene zakona koji bi omogućili decentralizaciju, ali niti jedna vlast do sada za to nije imala sluha…

Već sam sto puta rekao da je hrvatska država precentralizirana i da mnogi projekti ovise o političkoj volji centralne vlasti. Zato se i godinama zalažemo za decentralizaciju, kako bismo odlučivanje spustili na razinu županija, gradova, općina, prema načelu Europske povelje o jedinicama lokalne samouprave i supsidijarnosti.

To je prokletstvo ove države, da su svi na lokalnoj razini ovisni o centralnoj vlasti. Ljudi se priklanjaju onima koji su na vlasti kako bi ostvarili neke projekte za svoju županiju, općinu ili grad jer se prema političkom ključu dijele državni novci. Trebalo bi, dakle, prodati dušu vragu da bi se ostvario svoj cilj.

NACIONAL: Pa jeste li vi svoju prodali?

Nikada!

NACIONAL: U priču o suradnji s državom uklapa se i priča o Brijunima, gdje također desetljećima traje rat oko uređenja turističkih sadržaja i hotela koji su u lošem stanju. Zašto se država i Županija ne mogu dogovoriti?

Uvijek kažem da Hrvatska ima dva dragulja – Dubrovnik na jugu i otočje Brijuni na sjeveru jadranske obale. To je bilo jedno od najprivlačnijih ljetovališta između dva svjetska rata, a današnja turistička ponuda svojom kvalitetom sigurno ne odgovara prirodnoj ljepoti koju to otočje ima.

Moram naglasiti da niti Županija niti Grad Pula nemaju nikakvih ingerencija na tom otočju, osim komunalnih usluga i odvoza otpada. Otokom upravlja Javna ustanova Nacionalni park, jednim dijelom MORH, jednim dijelom, koji je rezidencijalni, Državni ured za upravljanje imovinom. Prostorni plan donosi Sabor RH. Dakle, sve ovisi o političkoj volji Vlade. Ja sam za to da se prostor zaštiti, da Javna ustanova upravlja Nacionalnim parkom, ali i da se hotelski dio izuzme kako bi se time bavili oni koji taj posao znaju. Trebalo bi, u postojećim gabaritima, sačuvati arhitekturu hotela i znatno povisiti kvalitetu smještaja i usluge. Tada bi i cijena mogla biti daleko viša, ukoliko bi je pratila i viša razina usluge.

Da tamo dođe neki veliki poznati hotelski lanac, stavio bi nas na kartu svijeta. A od toga bi veliki benefit imali i općina Fazana i grad Vodnjan i grad Pula, dakle cijelo jedno okruženje imalo bi velike koristi od dizanja vrijednosti te ponude. Neprirodno je da takvo turističko odredište ima hotele od dvije ili tri zvjezdice.

NACIONAL: Što je s novom pulskom bolnicom? Je li završena?

Još nije potpuno dovršena, ali je gradnja završena, slijedi opremanje i očekujem da će na jesen taj kapitalni objekt, najveći u posljednjih trideset godina u Istri, konačno biti završen. Njega je financirala s 25 posto Istarska županija, a sa 75 posto nadležno Ministarstvo zdravstva.

NACIONAL: Kada je ECDC Hrvatsku stavio na narančastu listu, bili ste jako ljutiti jer smatrate da je Istra kažnjena zbog situacije u ostalim obalnim županijama. Istarski stožer poznat je kao jako strog pa je situacija u Istri zato i bolja nego u ostatku Hrvatske. Očekujete li da će sezona biti naglo prekinuta, kao i lani?

Ja sam doista upozoravao premijera da podjela na NUTS 2 regije, prema kojoj je sedam jadranskih županija u jednoj statističkoj regiji, loša. Ta je odluka na razini Vijeća Europe, a o tome je trebalo razmišljati tada, 2012. godine, i predvidjeti posljedice takve podjele. Već smo prošle godine svjedočili da je Istra bila šampion turizma, ali smo zbog neodgovornosti južnih županija, a posebice mislim na rad noćnih klubova, završili u crvenom i nama je 15. kolovoza sezona naglo prekinuta. A mogli smo raditi cijeli kolovoz, rujan, koji je bio prekrasan, pa i listopad.

Mogli smo ostvariti daleko bolje turističke rezultate, da je bilo više odgovornosti. Smatram da je ono što je dobro za Istru dobro i za Hrvatsku i zato bismo to ove godine morali izbjeći pod svaku cijenu. Logično je da se bojim takvog scenarija. Za sada su turističke brojke odlične, čak i u usporedbi s 2019., koja je bila rekorder prema rezultatima u turizmu. Normalno da nam je stalo da ta sezona potraje što dulje. Činjenica je da Nijemci i Austrijanci gledaju procjene Instituta Robert Koch, koji nas gleda po županijama, ali zašto izgubiti dio turista koji dolazi iz drugih zemalja?

NACIONAL: Kako komentirate preslagivanja na ljevici i desnici kojima svjedočimo u posljednje vrijeme? Raskoli su u SDP-u i Domovinskom pokretu, Možemo! raste, gdje je tu IDS?

Nemam običaj komentirati unutarstranačku situaciju u drugim strankama. To je njihova stvar. No sigurno bi na razini države bilo dobro imati balans lijevog i desnog. Poremećaji unutar SDP-a sigurno ne vode takvom balansu, no to će oni morati rješavati unutar sebe. Mi smo kao stranka odmah podvukli crtu i rekli – ok, shvatili smo, nešto moramo mijenjati. Kad pogledate što se događa u drugim strankama, IDS je zaista ogledni primjer zrele i uljuđene suvremene političke stranke.