Home Umjetnost Umjetnost Labin Iskustvo Labinjana koji je pronašao posao u Njemačkoj

Iskustvo Labinjana koji je pronašao posao u Njemačkoj

Pitate li se o kojem je Labinjanu riječ? Zašto je mladi Labinjan otišao?

Na to pitanje odgovor zasigurno imaju povjesničari koji se bave likom i djelom Matije Vlačića Ilirika. Da, dobro ste pročitali. Matiji Vlačiću Iliriku.

Iznenadili ste se?

Ukoliko sumnjate u istinitost informacija pročitanih u naslovu – radi se o istinitoj informaciji, napisanoj u drugom vremenskom obliku. Zabuni doprinosi i vizual koji je skladu sa dvosmislenim naslovom.

Jeste li vi mladi perspektivni Labinjan kojega zanima preseljenje u Njemačku pa ste “došli” po par savjeta? Ili kod  Labinjana ne postoji potreba za selidbom u Njemačku pa su Vas zato sam naslov te upitna svrha članka iznenadili?

Vratimo se Matiji Vlačiću Iliriku, našem Labinjanu.

O intervenciji

Za života je napisao preko 200 knjiga i drugih radova, a neke od njih čuvaju se u Labinu te čine dio memorijalne zbirke Matije Vlačića Ilirika. Zbirka se nalazi u njegovoj rodnoj kući – unutar starogradske jezgre, u nekadašnjoj palači Francovich. Knjige iz zbirke privremeno će biti premještene u Gradsku galeriju Labin te će u sklopu izložbe 24. Labinskog uzleta likovnosti činiti dio rada umjetnice Marine Rajšić, pod nazivom Knjižna građa trenutno nedostupna. Više informacija online. Drugi dio njezinog rada direktno je vezan za ovaj članak, a obzirom da nekim slučajem još uvijek čitate, već ste djelomično “uvučeni” u sam rad. Možete li naslutiti autoričinu namjeru da pod krinkom sportskog naslova ubaci informacije o Vlačiću i izložbi?

O temi

Prava tema ovoga članka (kao i spomenutog rada Marine Rajšić) jest podsjećanje lokalne zajednice na Vlačićevu povijesnu i kulturnu vrijednost, koja je utkana u labinski identitet. Njegova djela su intelektualno uzvišena literatura, pisana u doba kada je tok znanja, odnosno informacija u formi knjiga, bio strogo kontroliran od strane crkve. S druge strane, danas je znanje toliko dostupno da je društvo postalo nesvjesno mogućnosti koje ima. Pored intelektualnog unaprjeđenja, biraju se svakodnevne teme u što je moguće kraćem i koncentracijski manje zahtjevnom formatu. Suzilo se i polje interesa pa posljedično tome dolazi do zaziranja od nepoznatog. Zato ova intervencija – zato sada čitate o Vlačiću i izložbi.

Dragi čitatelji, obzirom da vam je ovaj tekst već razjasnio ideju i uveo vas u moj rad, pozivam vas da popratite i drugi dio rada koji će u narednim danima biti izložen u Gradskoj Galeriji Labin. Rad je izložen u sklopu izložbe 24. Labinski uzlet likovnosti, čija je ovogodišnja tema Matija Vlačić Ilirik, povodom obilježavanja 500. obljetnice njegova rođenja. Izložba ostaje otvorena do 22. kolovoza.

Marina Rajšić, autorica