Home Umjetnost Umjetnost Labin Labinska likovna publika s radošću popratila otvaranje izložbe “Fantastični krajolici” Marije Puović

Labinska likovna publika s radošću popratila otvaranje izložbe “Fantastični krajolici” Marije Puović

Ususret proslavi Dana Grada Labina u Galeriji Alvona, proteklog petka, 13.8.21. otvorena je samostalna izložba mlade Trogiranka Marije Puović Fantastični krajolici. Na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti završila je studij konzerviranja i restauriranja te radi kao vanjska suradnica Hrvatskog restauratorskog zavoda, a svaki slobodni trenutak posvetila je slikarstvu i ilustracijama u akvarelu.

Labinska likovna publika, željna ovakvih događanja, s radošću je popratila otvorenje izložbe kao i brojni gosti koji su sa zanimanjem pratili i sam proces njezinog postava.

Njezina umjetnost doista je posveta prirodi – njezinim bojama, ljepotama, čudu života u prirodi koji svuda oko nas raste, buja i obnavlja se. U prirodi pronalazi inspiraciju stvarajući gotovo poetične strukture lišene svih ljudskih dimenzija. Gradi figurativne i apstraktne kompozicije u profinjenom koloritu plavozelenih tonova, a crne linije tuša grade figure i motive, izgrađuju harmoničnu sliku izmaštanih prizora prirode i kućica, simbol topline i sigurnosti doma koji danas, u ovom nametnutom novo-normalnom trebamo više nego ikad. Umjetnica kombinira akvarel, kolaž i akril, a različiti pristupi pružaju joj nebrojene izražajne mogućnosti i zapravo, za nju predstavljaju igru.

Marija Puović svojim krajolicima, kao i osobnim pristupom umjetnosti, svojim životnim stavovima i vrednotama, unijela je radost života i postojanja u Galeriju Alvona i publika to nepogrešivo prepoznaje! Jer doista, da nemamo umjetnosti, kakav bi nam bio život, kakav bi bio naš svijet? Ona će na to reći – praktičan, utilitaran, lišen svakog podražaja, ali ujedno jako siv, dosadan i tužan.

U svojim plavozelenim akvarelnim fantastičnim krajolicima stvorila je mali idealni svijet u kojem će pažljivi promatrač pronaći svoj idealan kutak. Kutak namijenjen samo njemu, njegovim snovima, željama i njegovoj mašti. Prepun boja, razigranosti i veselja.

Izložba se može razgledati do 23. Kolovoza 2021. Izložbeni program Galerije Alvona realizira se uz potporu Grada Labina, Županije Istarske i Ministarstva kulture i medija RH.