Home LABIN Renata Kiršić: “Najveći nam je problem nekontrolirano noćno okupljanje”

Renata Kiršić: “Najveći nam je problem nekontrolirano noćno okupljanje”

Prizori iz Parka, autor fotografije: Renata Kiršić

Na nedavno održanoj sjednici Gradskog vijeća jedna od temi koja se našla na dnevnom redu je i sigurnost građana, ali i gradske imovine, kao i remećenje javnog reda i mira u sklopu izvještaja Policijske uprave Labin o stanju sigurnosti na području Grada Labina.

Za komentar smo upitali potpredsjednicu gradskog vijeća Renatu Kiršić, ujedno i nekadašnju članicu Vijeća za komunalnu prevenciju, ali i predsjednicu udruge Mediteranski kiparski simpozij koji upravlja Parkom skulptura na Dubrovi kojem teme o kojima se danas raspravljalo nikako nisu strane.

“Od konca 2017. kada sam preuzela vođenje Udruge MKS, a time i upravljanje sadržajima i brigu o Parku kao javnoj površini, doživjeli smo zbilja svakakve situacije, a nerijetko smo ih sami rješavali. Prvotno je problem bilo smeće koje se nije uklanjalo detaljno i često, što smo uspješno premostili kroz niz volonterskih akcija naših članova, zajednice i kroz sustavnu suradnju s volonterima Udruge Alfa Albona, a sve u suradnji s trgovačkim društvom 1.MAJ.

Zatečeno stanje u Parku, autor fotografije: Renata Kiršić

Posljednje dvije godine Park se čisti detaljno dva puta tjedno, a sada tijekom ljetnih mjeseci još i češće. Uz smeće naravno tu je bio i problem redovne košnje Parka te nastojimo pronaći dugotrajno rješenje koje neće opterećivati budžete Udruge, ali ni lokalnih zajednica. Posjetitelja u Dubrovi ima sve više, a većina njih propisno odlaže smeće. Nažalost, najveći su problem pojedinci koji smeće ostavljaju gdje god stignu, bilo je tako slučajeva ostavljanja građevinskog materijala u Parku, komunalnog otpada, a jednom smo čak pronašli par kilograma ribe netom očišćene. Još uvijek ne razumijem zašto i čemu takav odnos prema zajednici u kojoj živiš i boraviš.

Nedavno, najveći nam je problem nekontrolirano noćno okupljanje, koje osim oštećenja imovine u Parku koja je javno dobro (skulpture i drugi sadržaji) doprinosi povećanju smeća posebice u zoni informativnog centra i amfiteatra.

Zatečeno stanje u Parku, autor fotografije: Renata Kiršić

Na dan otvaranja Simpozija dočekalo nas je parkiralište prepuno smeća, pretežno limenki pive, plastike i staklenih boca, koje smo čistili gotovo tri sata. Proteklog vikenda pak, evidentirano je razbijanje stakla na Kocki, što nam je kao vlasniku zgrade prouzročilo trošak od oko 4.000 kn, te je upućena prijava lokalnoj policijskoj postaji. Samo u proteklih 15 dana izvršili smo nekoliko prijava remećenja javnog reda i mira te uništavanje imovine na prostoru Parka, te smo angažirali zaštitarsku službu za vrijeme trajanja Simpozija.


I lani smo imali nekoliko sličnih slučajeva, od uništavanja imovine do neovlaštenog korištenja struje i razbijanja strujnog ormarića, te ostavljanja smeća. Nakon javnih apela, stanje se malo smirilo, a već tada sam najavila da ćemo morati postaviti kamere i ograditi dio oko informativnog centra. S obzirom na sve navedeno i činjenicu da nama kao neprofitnoj organizaciji ovakvo ponašanje djela naših sugrađana stvara troškove koji prelaze naše financijske kapacitete, primorani smo postaviti kamere i planirati u skoroj budućnosti postavljanje fizičkih barijera. Pravila ponašanja u Parku su donesena, a svako kršenje tih pravila podložno je prvo upozorenju, a potom i kažnjavanju. od strane komunalnih redara te policijskih službenika. Nažalost, kako se ove opisane situacije pojavljuju na više lokacije, evidentan je i manjak kapaciteta lokalne policije da u datom trenutku dođe i provodi Zakone nad prekršiteljima, stoga moramo osmisliti kombinaciju mjera kako bi zaštitili imovinu udruge i značajnu kulturnu vrijednost koju baštinimo i stvaramo u Parku i trenutno kroz 43. Mediteranski kiparski simpozij.”

Renata je također pozvala sve na osobnu odgovornost, smatra da se zabaviti možemo i bez dovođenja u pitanje sigurnosti drugih osoba i uništavanje imovine. “Ne, Covid nije tome povod i ne može biti izlika” – oštro će Renata.

Živi u samom centru, pa iz prve ruke može posvjedočiti tome da su se mladi za vrijeme pandemije sve više počeli okupljati na nekim novim mjestima koja do sada nisu imali tu funkciju.

“U centru Grada pak, cijeli moj kvart pretežno vikendima uopće ne spava zbog okupljanja i glasne muzike, buke i opetovanog remećenja javnog reda i mira u zoni Rudarske ulice kraj Srednje škole. Zona je to pretežno stanovnika starije životne dobi koji su lišeni zagarantiranog mira tijekom večernjih sati zbog grupa pojedinaca koji smatraju da je to prihvatljiv način zabave (opet glasna muzika i uništavanje javne imovine). Do lanjske godine ovo je bio miran kvart, a sada već razmišljamo drugačije”, revoltirano će Renata.

Na kraju, upitala sam ju je li Labin po njenom mišljenju siguran grad po mjeri čovjeka, ali i djece i mladih.

Uobičajeni prizori u Parku, autor fotografije: Renata Kiršić

“Labin je siguran grad, i želim da takav i ostane, umjesto represije, moramo osvijestiti vlastitu odgovornost življenja u ovom Gradu i na ovoj planeti. Krivnja nije rješenje, ali da, svatko mora izabrati put u kojem ne škodi drugim bićima u svojem okruženju. Izgovor nije mladost, nije korona, i ne nisu za sve krivi roditelji koji navodno za svoju djecu nemaju više vremena..tek tada možemo shvatiti da oko nas postoje i neki drugi ljudi koji za nama čiste, popravljaju, ulažu vrijeme, novac, probdiju noć jer mu dijete ne može spavati…Probdiju noć jer ne mogu spavati nakon cjelodnevnog rada ili se bude rano za posao. Mislimo na druge!”