Home OBRAZOVANJE SLUČAJ ‘UČITELJICE PRODUŽENOG BORAVKA’ | Stvoren dojam neravnopravnosti, stigao i odgovor Grada...

SLUČAJ ‘UČITELJICE PRODUŽENOG BORAVKA’ | Stvoren dojam neravnopravnosti, stigao i odgovor Grada Labina

Prije mjesec definitivno smo se odlučili baviti temom o kojoj smo dosta slušali, i to od sve više izvora. Radi se o statusu učiteljica koje rade s djecom u produženom boravku, a koji, po svemu sudeći, nije u rangu onog njihovih kolegica koje rade razrednu nastavu.

Primjerice, glavna zamjerka ide na to što se učiteljice iz produženog boravka zapošljavaju s prvim danom nastavne godine te njihov ugovor vrijedi do posljednjeg dana nastavne godine. Samim time, naravno, neke učiteljice preko ljeta imaju naknadu od Zavoda za zapošljavanje, a neke i ne.

Posebno im, kažu upućeni, smeta „izgovor“ u ugovoru prema kojem to radno mjesto otvoreno „dok postoji potreba“. Pretpostavljamo kako ćete se složiti da je ta argumentacija podosta nestabilna, obzirom da teoretski i učiteljice razredne nastave mogu postati „prekomjerne“ ukoliko se u narednoj školskoj godini ne upiše nitko u prvi razred. Primjerice, učiteljica u nekakvoj područnoj školi koja završava četvrti razred nema definitivnu, formalnu potvrdu u lipnju kako će u rujnu imati koga podučavati u „novom“ prvom razredu, a njoj se ugovor ne raskida.

Ali, odmaknimo se od hipotetike i vratimo u srž problema. Drugi primjer neravnopravnosti je to što učiteljice iz produženog boravka primaju regres jer su ostvarile pravo na godišnji odmor, ali isti nije plaćen, obzirom da im je ugovor prekinut posljednjeg dana škole. Gotovo smo sigurni kako sve što Grad Labin radi jest legalno, odnosno sukladno zakonima, ali zbog svega dosad napisanog, dvojimo u moralnost takvih odluka.

Tim povodom poslali smo upit Gradu Labinu, a usprkos kulturnom ophođenju pročelnika Borjana Batagelja, pomalo je čudno da smo na odgovor čekali od 27. srpnja do 31. kolovoza. U redu, u tom su periodu bili i godišnji odmori, ali ponovno, da je situacija „kristalno čista“, vjerojatno bi već nekako bili našli vremena za odgovor.

On je stigao danas, kad smo obećali/upozorili kako ćemo objaviti tekst neovisno o pristiglom odgovoru, pa ga prenosimo integralno:

„Grad Labin u posljednjoj je školskoj godini financirao bruto plaće za 11 učiteljica produženog boravka, u dvije osnovne škole čiji je Grad osnivač. Isti broj učiteljica bit će angažiran i u novoj školskoj godini, te su za njihove plaće u proračunu osigurana sredstva u iznosu od 1,1 milijuna kuna. Također, smatramo da je bitno napomenuti da je visina plaće učitelja produženog boravka koje Grad Labin plaća izravno iz svog proračuna jednaka plaći učitelja razredne nastave, koju financira Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Produženi boravak nije kategorija definirana nacionalnim sustavom obrazovanja, nego je kompletna provedba, ali i financiranje, “spušteno” na osnivača škole, u ovom slučaju, Grad Labin. Dakle, plaće učiteljicama produženog boravka financiraju svi građani Labina. Zaposlene su na puno radno vrijeme.

Valja reći i sljedeće: Grad Labin je u posljednjih nekoliko godina u više navrata povećavao broj grupa produženog boravka, a tako i broj zaposlenih učiteljica. U 2018. godini u labinskim je školama bilo 7 grupa produženog boravka te jednako toliko financiranih plaća učitelja, u 2019. godini 10 grupa, a u pandemijskoj 2020. taj je broj čak i povećan na 11. Dakle, zbog uvažavanja potreba roditelja, konkretno u područnoj školi u Rapcu, u 2019. godini je o trošku Grada Labina zaposlena još jedna učiteljica produženog boravka, ponovno na puno radno vrijeme. Ugovori na određeno vrijeme odnose se tek na posljednje zaposlene učiteljice, dok sve ranije zaposlene učiteljice imaju ugovore na neodređeno vrijeme. Grad Labin učiteljicama produženog boravka koje su zaposlene na neodređeno vrijeme isplaćuje 12 plaća godišnje, a znamo da potreba za produženim boravkom realno započinje početkom rujna, povratkom školaraca u školske klupe, te prestaje posljednjeg dana nastave, oko 15. lipnja. S obzirom na sve navedeno, u ovom trenutku nije izgledno da će Grad Labin novozaposlene učitelje produženog boravka moći financirati 12 mjeseci godišnje, a takva situacija vrlo je uobičajena i u drugim gradovima koji su osnivači osnovnih škola na svom području.“

Uzevši sve u obzir, jasno je kako jednostavno nema dovoljno financija za cjelogodišnje plaćanje svih učiteljica. No, pomalo je nejasno zbog čega je potrebno naglašavati kako su učiteljice koje rade u produženom boravku jednako plaćene kao i učiteljice razredne nastave. Laički, ne znamo zbog čega bi dvije osobe jednake struke i visine obrazovanja koje obje rade s djecom bile različito plaćene.

Za kraj, ostaje nam nadati se kako će se situacija za učiteljice u produženom boravku popraviti, iako je jasno i to da je ta stavka financijski veoma ozbiljna. Međutim, dojam je da nisu uspostavljena jasna pravila, zbog čega se i stvara dojam neravnopravnosti…