Home KULTURA U Narodnom muzeju večeras otvarenje izložbe posvećenoj obitelji Battiala

U Narodnom muzeju večeras otvarenje izložbe posvećenoj obitelji Battiala

Gradska Galerija Labin poziva u ime Državnog arhiva u Pazinu i Narodnog muzeja Labin na otvorenje izložbe „Obitelj Battiala“ koje će se održati večeras, 18. kolovoza 2021.

Battiala, labinska plemićka obitelj, zabilježena je 1731. u popisu labinskih plemićkih obitelji u djelu ljekarnika Bartolomea Giorginija Memorie istoriche antiche e moderne della Terra e territorio di Albona. Herman Stemberger, ne navodeći izvore, tvrdi da je utemeljitelj obitelji Battiala bio gusar tursko-albanskog podrijetla, koji je za račun Venecije u prvoj polovini XVII. st. napadao austrijske brodove što su iz Bakra prevozili sol u Trst. Njegovo djelovanje bilo je povezano s promatračnicom u kuli kraj Sv. Ivana u Beški, kraj Koromačna, koja mu je dojavljivala kada treba napadati.

Obogativši se, obitelj je otkupila mnogo zemljišnih parcela južno od Labina. Također po Stembergeru, Battiale su 1743. kupile od Mletaka poluotok Ubas, prekriven šumom, i ujedno grofovsku titulu. Prema obiteljskoj predaji u Labinu su od davnina. Već u XIV. st. imali su plemićku titulu, čime su stekli pravo na izgradnju kule u Sv. Ivanu u Beški. Odatle su nadzirali pomorsku granicu u korist Venecije, za koju su ratovali protiv Turaka i Uskoka, te su na temelju toga 10.V.1742. dekretom stekli grofovsku titulu. Labinski zemljišni katastik iz 1708. potvrđuje da su Battiale bili najveći zemljišni posjednici na tom području. Tijekom XVII. i na početku XVIII. st. u Labinu su izgradili najveću palaču, na površini od gotovo tisuću četvornih metara. Središnji dio te palače danas je sjedište labinskoga muzeja. (izvor: Istrapedia)

Izložbu je moguće posjetiti do 30. rujna 2021. u prostorijama Narodnog muzeja Labin.