Home LABIN Agroklub o Andreju Prskalu: “Vratar, vinar, vinogradar: Andrej Prskalo odličan je golman,...

Agroklub o Andreju Prskalu: “Vratar, vinar, vinogradar: Andrej Prskalo odličan je golman, ali još bolji poljoprivrednik”

izvor fotografije: Agroklub

Prskalo se do sada višestruko dokazao na sportskim terenima, a čini se da je sve poznatiji i zbog neke drugačije karijere. Prepoznao je to i Agroklub, informativni portal o poljoprivredi koji je napisao članak o ovom svestranom čovjeku.

Iz Agrokluba:

Nono ima 82 godine i svaki dan je u vinogradu gdje usput pazi i na 20-ak ovaca“, pokazuje na djeda dok započinjemo razgovor s Andrejem Prskalom, golmanom NK Rijeke koji se u budućnosti, osim u nogometu, vidi i u poljoprivredi. Djed ga je od malih nogu uvodio u razne poslove i uz njega je zavolio rad na zemlji. Od šeste godine je na traktoru i to ga, kaže, najviše opušta.

Danas on tu ljubav prenosi na sinove koji uživaju uz tatu u polju. “Ove godine smo posadili 700 sadnica batata, a njih dvojica su itekako bili od pomoći toga dana“, ističe ponosni otac. Dječaci nam kažu da, osim sadnje, vole brati rajčice i ostalo povrće. Inače, na zemlji najviše rade roditelji i djed, dok je Andrej više angažiran u promociji, ali uvijek kada ima vremena pridružuje im se. OPG je smješten u osami na rubu šume u istarskom selu Mali Golji, registriran je na djeda Vidas Ivana, a on je sunositelj.

Šogor Luka Košćak uskače znanjem i iskustvom

Povrće uzgajaju za vlastite potrebe, ako bude viška i prodaju. “Imamo krumpir, batat, rajčicu, papriku i ostalo. Maksimalno se trudimo slijediti principe bio uzgoja jer želimo zdrave namirnice i prave domaće okuse“, priča nam.

Dok smo prolazili prostranim imanjem, jedan od sinova je ubrao papriku i grickao je šećući kroz povrtnjak. Takva sloboda i sigurnost u potpuno zdravu hranu ne mogu se mjeriti novcem, smatra Prskalo. Dodaje da za prihranu koriste stajski gnoj, a na tretiranje kemijskim sredstvima niti ne pomišljaju.

Za ljubav prema poljoprivredi, “kriv” je nono Ivan

Najviše su orijentirani proizvodnji vina. Imaju oko 3.000 trsova, od bijelog grožđa samo malvaziju, a crnoga nekoliko različitih sorti: cabernet sauvignon, merlot, teran, tintura i od njih rade cuvee.

U vinarstvu mu je od velike pomoći šogor Luka Košćak iz Novog Marofa, enolog koji iza sebe ima preko 50 medalja s najznačajnijeg svjetskog ocjenjivanja vina (Decanter London). Radi u vinariji Kostanjevec, ali proizvodi i vlastita Košćak vina. “Nas dvojica smo oženili dvije sestre i sada tu činjenicu iskorištavam da ga nazovem kada imam kakvu nedoumicu“, smije se. Navodi da Luka uvijek spremno odgovara na sva njegova pitanja i još šogora smatra “najboljim učenikom jer sve sluša i napravi baš kako mu kaže“.

Kompletan članak pronađite na linku.