Home LABIN Alfa Albona održala dvije razmjene mladih u kampu Tunarica

Alfa Albona održala dvije razmjene mladih u kampu Tunarica

Alfa Albona je u kolovozu održala dvije razmjene mladih u Tunarici. Prva je bila tematski vezana uz kreativno recikliranje, dok je druga bila na temu ljudskih prava.

Četrdesetero mladih iz Poljske, Češke, Španjolske, Italije, Armenije, Gruzije, Srbije i Hrvatske od 03. do 11.  kolovoza 2021. godine družilo se, stjecalo vještine i učilo o kreativnom recikliranju u Tunarici. 

Iako je prvotni plan bio organizirati razmjenu u 2020. godini, nažalost, okolnosti nisu to dopustile.  Zahvaljujući partnerima: Associacion Juvenil Almenaras iz Španjolske, Udruženje Svetlost iz Srbije,  LightUP iz Gruzije, UniGrowth DC iz Armenije, Genesis iz Češke, TDM 2000 iz Italije i Fundacja CAT iz  Poljske, projekt je uspješno realiziran u 2021. godini. 

U navedenom periodu Alfa Albona je u svom kampu kroz razmjenu mladih „Creative Recycling“ ugostila mlade ljude te im kroz interaktivni program i kreativne radionice ponudila znanja i vještine potrebne u svakodnevnom životu, omogućila da kroz razmjenu znanja i iskustva sa mladima iz drugih zemalja sruše prethodno stvorene stereotipe. Također, program kojeg su bili dio mladi sudionici razmjene, omogućio im je da postanu otvoreniji, tolerantniji, da uvažavaju tuđa mišljenja, ali i da aktivno reagiraju na probleme u svojoj zajednici. Po povratku kući sudionici su osvješteniji o pravilnom  gospodarenju otpadom, kreativniji po pitanju ponovne uporabe i recikliranja, znanja i vještine stečene na razmjeni omogućit će im bolju konkurentnost na tržištu rada, bit će skloniji kritičnom mišljenju, neformalnom načinu obrazovanja i usavršavanju dosadašnjih vještina. 

Kako je to izgledalo možete pogledati ovdje.

Uslijedila je ubrzo nakon te i još jedna.

Od 17. do 27. kolovoza 2021. godine, Alfa Albona je bila domaćin razmjene na temu ljudskih prava „Stand up for your rights“. U svom ljetnom kampu u Tunarici ugostili su 35 mladih iz sedam zemalja, a projekt je realiziran u suradnji s partnerima: Europejski Forum Mlodziezi iz Poljske, CtrRl V iz Mađarske, Associacion Juvenil Almenaras iz Španjolske, TDM 2000 iz Italije, World-Our Home iz Latvije, Centrum volneho casu iz Slovačke.

U današnje vrijeme mladi se suočavaju s brojnim izazovima i nesigurnostima oko svoje budućnosti. U vrijeme pandemije još je više naglašena potreba za potporom i usmjeravanjem mladih ljudi po pitanju njihovih prava.

Cilj projekta bio je podučiti mlade iz raznih zemalja Europe o njihovim pravima kako bi mogli postati aktivni građani i aktivni pokretači promjena u vlastitoj zajednici. Zajedno s partnerima zaključeno je kako je tema ljudskih prava „mjesto“ s kojeg valja krenuti.

Tema ljudskih prava usko je vezana uz prioritete Erasmus+ programa, ali i Strategiju Europske unije za mlade za razdoblje 2019.-2027. u kojoj se ističe nužnost uključivanja mladih u ispunjavanje ciljeva politika Europske unije, ali i važnost njihove uključenosti u društvena i civilna pitanja općenito.

Atmosferu s te razmjene možete pogledati ovdje.