Home GOSPODARSTVO Gospodarstvo Labinštine Direktor MCZ-a: “U Labinu sam se uvjerio u važnost lokalne vlasti za...

Direktor MCZ-a: “U Labinu sam se uvjerio u važnost lokalne vlasti za prosperitet nekog kraja”

Kristian Krpan dobro je poznat ovdašnjoj javnosti, kao direktor i član uprave tvrtke MCZ koja ima svoj proizvodni pogon na Vinežu. Ovih je dana dao intervju za Poduzetnik.biz čiji dio prenosimo, a u kojem je u više navrata dobrano nahvalio Labin i ovdašnje stanje gospodarstva…


Rijetke su tvrtke koje se brzo asimiliraju i koje lokalna zajednica brzo prihvati. Jedna od takvih je svakako MCZ d.o.o. iz Labina. Sigurno je da veliku ulogu u ovome ima Kristian Krpan, član Uprave/Direktor MCZ-a koji nam je u ovom zanimljivom intervjuu, između ostalog, obrazložio zašto je važno povećati konkurentnost u globalnom kontekstu i ubrzati transformaciju.

Diplomirani ste inženjer strojarstva (Tehnički fakultet Rijeka). Svoj prvi posao dobili ste u brodogradilištu Viktor Lenac. Sa samo 32 godine postali ste predsjednik Uprave kompanije MGK Pack d.d. Stekli ste kao mlad čovjek niz vještina i znanja. Nedostaje li to danas našim novim generacijama menadžera?

Moj poslovni put je prilično specifičan, s obzirom na to da sam dosad radio u samo četiri različite firme, ali su sve bile potpuno različite sektorski, tržišno i u samoj organizaciji. Od projektno organiziranog Lenca, preko procesno organiziranog MGK-packa, MEP-a, koji je inženjering kompanija i danas MCZ-a, potpuno međunarodno okružje. Lenac je bio ključan, u njemu sam dobio prilike koje mlad inženjer samo poželjeti može.

Svako zaposlenje nosilo je sa sobom vrlo velike izazove i zahtjeve za učenjem i prilagodbom. Ne bih kritizirao mlađe generacije menadžera, mišljenja sam kako su sve školovaniji. Želim im da nikad ne posustanu u učenju i da zaposlenike koje vode vide prvenstveno kao ljude, nikako kao broj izvršitelja. Emocionalna inteligencija je presudna za managera, njome postaje lider.

Od 2014. radite u MCZ-u Labin. Danas ste direktor i član Uprave. Kako je jedan Riječanin završio u Labinu?

MCZ SpA, sa sjedištem na sjeveru Italije, europski je lider u proizvodnji peći na pelet. Pozicioniran je u premium segmentu. Dugo godina uspješno su surađivali s kooperantima iz Labinštine. Otvaranje vlastitog pogona 2013. bio je prirodan korak dalje.

Za razliku od mnogih drugih stranih investitora, MCZ je inzistirao na lokalnom izboru direktora društva. Dogovor je bio jednostavan, ponosan sam što sam dio grupe; što u Labinu, a što s kolegama u Italiji, zaista se osjećam kao kod kuće. Svaki dan nosi nešto novo, ali nikad problem, već izazov.

Rekli ste kako je Hrvatskoj potreban labinski pristup. Koji je to pristup, drukčiji od ostalih? Grupa MCZ je europski tržišni lider u proizvodnji peći i kotlova na pelet. Tvornica u Labinu je prva otvorena tvornica izvan Italije. Ključnu ulogu u realizaciji ovog projekta odigrala je lokalna zajednica, što kod nas nije čest slučaj. Što je lokalna zajednica napravila?

U Labinu sam se uvjerio u važnost lokalne vlasti za prosperitet nekog kraja. Danas je Labin vrlo uspješna priča, praktično bez nezaposlenih. Jak je turizam, ali jednako jaka je i industrija. U posljednjih desetak godina gotovo tisuću radnih mjesta je otvoreno u industriji, sve redom vrhunski poslodavci.

Međutim nije uvijek bilo tako, gospodarska tranzicija devedesetih potpuno je devastirala industriju Labinštine, dovela do iseljavanja i značajnog smanjenja općih kompetencija radne snage. Početkom 2000-ih na scenu stupa tadašnji gradonačelnik Tulio Demetlika koji preko nove dijaspore, koja je sreću pronašla na sjeveru Italije, upoznaje vlasnike firmi za koje su naši Labinjoni vrijedno radili. Malo-pomalo pružio je investitorima ono najvažnije, sigurnost za njihov kapital i vođenje u složenim uvjetima pokretanja poslovanja i investiranja u novoj zemlji.

Osobno je investitorima bio na raspolaganju. Rezultat je više nego vidljiv. Drago mi je da je i naš sadašnji gradonačelnik Valter Glavičić nastavio ovim smjerom. Labin ima, primjerice, ustanovljeno Gospodarsko vijeće gradonačelnika Grada Labina na kojem se bez rukavica i imalo ustezanja raspravljaju i komentiraju planovi Grada i redovito usvajaju prijedlozi poduzetnika. Za primjer daleko većim sredinama. Ovaj primjer je toliko pozitivan da smo u istom smjeru kao HUP, putem regionalnih ureda, tražili osnivanje ovakvih vijeća u drugim sredinama.

Cijeli intervju pročitajte OVDJE.