Home LABIN Marina Rajšić jedna od dvoje izabranih umjetnika na javnom pozivu “Prepoznavanje odsustva”

Marina Rajšić jedna od dvoje izabranih umjetnika na javnom pozivu “Prepoznavanje odsustva”

Na četvrtom Javnom pozivu za privremene umjetničke projekte u javnom prostoru Lipe naziva “Prepoznavanje odsustva”, raspisanom u trajanju od 16.06. do 30.08.2021., odabrano je dvoje umjetnika. Uz Ivu Vičića s radom “Zvučna kompozicija”, izabrana je i labinska umjetnica Marina Rajšić s radom “Čestice Lipe”.

Na natječaj je pristiglo sveukupno 7 prijava, a četveročlani žiri (u sastavu: Ksenija Orelj, kustosica Muzeja moderne i suvremene umjentosti iz Rijeke; Biserka Dumbović-Bilušić, pročelnica Konzervatorskog odjela u Rijeci; Nikolina Radić Štivić, ravnateljica Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka; Vana Gović, kustosica Memorijalnog centra Lipa pamti) sastao se 10. rujna 2021. te među pristiglim prijavama za realizaciju odabrao je gore navedena 2 rada.

Realizacija odabranih radova te njihovo predstavljanje javnosti uslijedit će sredinom listopada 2021. u javnom prostoru Lipe.

Program se provodi u partnerstvu s Muzejom moderne i suvremene umjetnosti iz Rijeke, a financira se sredstvima Ministarstva kulture i medija RH, Primorsko-goranske županije i Općine Matulji.

Inače, Memorijalni centar Lipa pamti otvoren je 2015. kao područna jedinica Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka. Centar je posvećen komemoriranju stradanja koje se u Lipi dogodilo 30. travnja 1944. kada su nacisti i fašisti ubili 269 mještana, uglavnom žene, djecu i starce te čitavo mjesto spalili. Pored razvijanja kulture sjećanja na nacionalnom i internacionalnom nivou, Centar je usmjeren ka komuniciranju antiratne poruke te širenju univerzalnog apela savjesti.