Home LABIN Labin - ostalo Mohorović Čekada: Moramo znati povijest ovoga kraja, povijest svoga zavičaja, jer smo...

Mohorović Čekada: Moramo znati povijest ovoga kraja, povijest svoga zavičaja, jer smo tako još ponosniji što živimo upravo u Labinu i na Labinštini

Povodom 78. obljetnice bitke pod Brdom, prve bitke na naoružanu motoriziranu kolonu u kojoj su poginula 43 partizana, danas je na spomen-obilježju kod Tonci (pod Brdo) položen vijenac i zapaljena svijeća.

Komemoraciji su se odazvali i predstavnici Udruge antifašističkih boraca Grada Labina, Udruge Josip Broz Tito, udruge proisteklih iz Domovinskog rata, Policijske postaje Labin, Javne vatrogasne postrojbe Labin te zamjenica gradonačelnika Grada Labina Federika Mohorović Čekada i načelnica Općine Sveta Nedelja Irene Franković.

Polaganjem vijenca, paljenjem svijeće i minutom šutnje odana je počast poginulim labinskim partizanima.

Predsjednik Udruge antifašističkih boraca, Severino Franković, osvrnuo se na te davne događaje te istaknuo da je otpor u Labinu bio slabo organiziran, u odnosu na nadmoćne njemačke motorizirane vojne jedinice, s tenkovima i daleko nadmoćnijom vojnom silom. Poginula su 43 partizana. Samo je u Istri tada poginulo tri tisuće boraca, a njih oko 4 tisuće odvedeno je u njemačke logore. Njemačka je zavladala Istrom, došlo je tada do velikog ustanka.

Zamjenica labinskog gradonačelnika, Federika Mohorović Čekada, pohvalila je inicijativu Srednje škole Mate Blažine, što svake godine održe sat povijesti upravo na spomen obilježju.

„Vi ste rođeni prije 17 godina, mnogima od vas ni none i nonići nisu bili rođeni 1943. godine. Zato ove susrete, između ostalog, radimo i zbog vas i da se naša povijest ne zaboravi. Danas, 78 godina kasnije, mi i dalje zajedno, svi ovdje prisutni, odajemo počast ovim žrtvama, mladim ljudima koji su dali svoje živote kako bismo mi danas živjeli u miru i mogli njegovati suživot na temeljima antifašizma koji nam je duboko usađen. Moramo znati povijest ovoga kraja, povijest svoga zavičaja, jer smo tako još ponosniji što živimo upravo u Labinu i na Labinštini.“ – istaknula je zamjenica labinskog gradonačelnika.

Obilježavanje su popratili i učenici trećeg razreda gimnazije Srednje škole Mate Blažine, u pratnji profesorice povijesti, Dijane Muškardin i ravnatelja Čedomira Ružića dok je kustos Narodnog muzeja Labin, Vedran Kos svojim izlaganjem podsjetio na događaje koji su se dogodili davne 1943. godine.