Home OPĆINE Kršan Načelnik Općine Kršan započeo suradnju s Općinom Mošćenička Draga, prvi projekt odnosi...

Načelnik Općine Kršan započeo suradnju s Općinom Mošćenička Draga, prvi projekt odnosi se na zaštitu brsečkog česna

„Proizvođači češnjaka na području Brseča i zaljubljenici u Brseč, 2019. godine odlučili su osnovati udrugu Brsečki česan s ciljem zaštite i sadnje češnjaka te ruralnog razvoja i napretka sveukupnog područja općine Mošćeničke Drage, a današnjim potpisom Sporazuma o zaštiti brsečkega česna učinjen je veliki korak s krajnjim ciljem – dobivanjem oznake izvornosti“, piše Podučkun.net.

Potpisnici Sporazuma o suradnji na zaštiti brsečkog češnjaka i ruralnom razvoju su: Općina Mošćenička Draga, Općina Kršan, udruga Brsečki česan, TZ Općine Kršan i Mošćeničke Drage, TZ Kvarner, Centar za poljoprivredu i ruralni razvoj PGŽ, LAG Terra liburna, LAG Istočna Istra i JRE Hrvatska. Već sada znamo da će se sporazumu pridružiti i Istarska županija nakon što rezultati u studenom dokažu da je brsečki češnjak posebna i jedinstvena sorta.

Uz zahvale svim sudionicima, draški načelnik istaknuo je važnost valorizacije, plasman na tržište kao i brendiranje brsečkog česna.

– Hvala Mariu Zaccariji koji je okupio sve uzgajivače česna i drago mi je da napokon mogu biti pod ‘jednim krovom’, u ovom slučaju pod udrugom. Brsečki česan zadire i na područje naše susjedne općine, stoga ne vidimo razloga da s nama ne budu i predstavnici Kršana, našeg najbližeg susjeda. Neka ovaj sporazum bude nam podloga da što kvalitetnije oplemenimo i sadimo ovu sortu, ali i službeni početak suradnje s općinom Kršan, istaknuo je Riccardo Staraj, načelnik općine Mošćenička Draga.

Roman Carić, načelnik općine Kršan istaknuo je kako je sama inicijativa hvalevrijedna, ne samo po pitanju očuvanja autohtone vrste češnjaka već i po pitanju suradnje između dvije susjedne općine, između dvije turističke zajednice i dva LAG-a, a samim time i dvije susjedne županije.

„Značaj je time veći što je ovo, ispravite me ako griješim, ujedno i prva formalna suradnja između Općine Kršan i Općine Mošćenička Draga. Svaka priča započinje s malim koracima, malim sporazumima, i s godinama preraste u nešto veliko i značajno, za što isto tako želim i po pitanju ovog sporazume i suradnje“, istaknuo je Carić, a čitavu vijest pročitajte kod kolega s Podučkun.net-a.