Home OPĆINE Pićan RETROVIZOR | Mediji moraju biti servis građanima, a ne političarima s najnižih...

RETROVIZOR | Mediji moraju biti servis građanima, a ne političarima s najnižih razina

Labinska Komuna kao portal je ovih dana spomenuta u javnosti u kontekstu nedovoljnog praćenja aktivnosti Općine Pićan, na tamošnjoj sjednici Općinskog vijeća. Shodno tome, ključno je da pojasnimo neke stvari, kako dvaput ponovljena insinuacija, ne bi postala laž.

Portal LK je u prvih 15 dana rujna objavio pet članaka vezanih uz Općinu Pićan, dakle u prosjeku svaki treći dan jednu, a u kolovozu njih čak 14, što je, nadamo se da ćete se složiti, pozamašna brojka obzirom na aktivnosti koje se događaju u tom lokalnoj samoupravi.

Isto tako, LK je u startu bio prisutan na Općinskom Vijeću Općine Pićan, s njega donio i jedan eksluzivan i pomalo senzacionalistički video (koristan za nas, štetan za žitelje Općine Pićan), ali smo odmah shvatili da su neki vijećnici tamo kako bi promovirali sebe, a ne radili za dobrobit žitelja Općine Pićan. Ove primjedbe u stilu – „zašto mene nitko ne dolazi slikati?“ – samo nam daju za pravo.

No, ipak, za svečanu sjednicu smo angažirali (i platili) fotografa te javnosti donijeli 35 fotografija. Naravno, to nećemo raditi svaku sjednicu Općinskog vijeća, jer – nemojte zaboraviti dragi vijećnici, Vi ste tu zbog ljudi, a ne obrnuto.

Nažalost, pojedini vijećnici očito ne vide prisustvo u vijeću isključivo kao rad za javno dobro, već i kao priliku za samopromociju u vidu nekakve političke karijere. Tome je argument i podatak kako je Općina Pićan, za razliku od mnogih gradova desetak i više puta većih od pićanske lokalne samouprave, imala i predizborno sučeljavanje ispred kamera.

Ovdje koristim prigodu naglasiti da je Općina Pićan fantastično transparentna i ažurna te fizička prisutnost novinara na njihovim sjednicama nije imperativ, upravo zbog kvalitete obavljenog posla od strane općinskih službenica.

No, obzirom na auditorij koji prati naš portal, Labinska Komuna se trudi, zasad u tome i uspijeva, u najkraćem roku izvijestiti žitelje Općine Pićan o svim projektima i novostima vezanim uz tu lokalnu samoupravu, što je i ključni predmet našeg, potpuno standardnog i uobičajenog ugovora.

Radimo li to dobro? Mi mislimo da jesmo na pravom putu, pogotovo kada pogledamo analitiku s Googlea, koja kaže da LK u 2021. čita 7,94% korisnika više nego 2020. godine, a da je broj otvaranja članaka porastao za 18,23%. Kada znamo da je i lani LK čitalo više od 80 tisuća različitih (!) korisnika, onda je jasno kako nas čitatelji smatraju dovoljno ažurnim i kvalitetnim.

No, mi ćemo se i dalje truditi biti bolji te se nadamo da će to pokušati i pojedinci željni (medijske) pažnje.