Home KULTURA U petak Ćakuloda na Krvove place na Vinežu

U petak Ćakuloda na Krvove place na Vinežu

Šesta po redu, večer zavičajne umjetnosti i poezije Ćakulode održati će se u petak, 3. rujna 2021. na Krvove place na Vinežu s početkom u 18:00 sati. Ovo je godina u kojoj Labin i Labinština obilježavaju 100. obljetnicu Labinske republike,  jednog od najznačajnih događaja  koji su identitetski obilježili naše ljude, kulturu i arhitekturu, bilo je sasvim očekivano Ćakulode održati upravo na tom memorijskom mjestu, na kojem su 1921. godine započela zbivanja od suštinske važnosti za daljnju europsku i hrvatsku povijest.

Tako će ovogodišnje Ćakulode na Krvove place okupiti pjesnikinje i pjesnike koji stvaraju na labinjonske cakavice i čakavice, ali i Ćakulodama uvijek vjerne dijalektalne pjesnike iz Istre, ali ovoga puta na temu kovara i kove.

Ćakulode na Krvove place imati će i svoj stručni dio u kojem će govoriti dr. sc. Ivana Nežić na temu „Lepa kako pupica, šegova kako lesica. O poredbenim frazemima u labinskim govorima”. Tradicionalno, Ćakuloda je ove godine u goste pozvala grobničane, koji su poput  Grada Labina koji je zaštitio svoju labinjonsku cakavicu, izborili se za dobivanje statusa nematerijalne kulturne baštine za svoju grobničku čakavštinu.

Tako će Vlasta Juretić, voditeljica programskih djelatnosti Grobničke katedre Čakavskog sabora govoriti na temu „Grobnički govor-jedan od tri najarhaičnijih sjevernojadranskih govora“ a pjesnikinja Antonia Juričić govoriti će stihove na grobničkoj čakavštini.